Jdi na obsah Jdi na menu
 


Modlitba

22. 2. 2008

MODLITBA

 

 

Co to je modlitba?

Modlitba je především rozhovorem, který můžeme uskutečnit s Bohem.

V modlitbě tedy jde o náš osobní vztah s Bohem.

Co všechno můžeme v modlitbě vyjadřit?

Úplně všechno. Dokonce i ta největší tajemství, která bychom nikomu ani za nic neřekli.

V takovém rozhovoru s Bohem můžeme mluvit o čem chceme. S rodiči a nebo kamarády to vždycky nejde, protože ne vždycky na nás mají čas, ale  se svým Bohem můžeme mluvit kdykoliv, kdekoli a o čem chceme.

Apoštol Pavel v epištole Fp. 4,6n; nás dokonce vybízí k tomu, abychom se netrápili žádnou starostí, ale abychom všechny své prosby a žádosti předkládali Bohu. „ale v každé modlitbě a prosbě děkujte a předkládejte své žádosti Bohu.“ K Bohu tedy smíme přicházet s úplně čímkoliv. Dokonce třeba i s takovou věcí, o které si myslíme, že nikoho už nezajímá. Pána Boha ale ano! On chce vědět všechno, co nás trápí, co si přejeme a z čeho se radujeme.

Na mnoha místech v bibli se můžeme dočíst o tom, že Pán Bůh ví všechno. To je sice pravda, ale přesto čeká až se mu svěříme. On po nás chce abychom s Ním byli pořád v kontaktu. Abychom si s Ním o všem povídali stejně tak, jako si povídáme s kamarády.

Jak se modlit?

Na to není žádná příručka. Ano, jsou modlitby, které jsme se naučili: „Otče náš, jenž jsi na nebesích. …“, „Ónáš milý Bože, povstali jsme z lože a pěkně Tě prosíme, dej ať se tě Bojíme. Bojíme a posloucháme a přitom se rádi máme“ a nebo „Podvečer Tvá čelátka, co k slepici kuřátka. K ochraně Tvé prosíme, laskavý Hospodine.“ Pak jsou ale ty naše vlastní modlitbičky, které už nemusí být tak učesané. Vlastními slovy v nich Pánu Bohu říkáme všechno to, s čím si s ním chceme povídat. Třeba o tom, jaký byl dnes fajn den, co všechno jsem stihl nebo nestihl udělat. Holky to budou znát asi nejlíp. Je to jako když si povídate s panenkou.

Pán Ježíš v Kázání na hoře o modlitbě Mt. 6,5-8; řekl: viz. text

Nemusí to tedy na nás být vidět, že se teď právě modlíme. Ono by to bylo asi divné, kdybychom si na náměstí, na nádraží, ve škole, u doktora v čekárně a nebo jinde klekli, sepjali ruce a začali se modlit.

Vyslýchá Pán Bůh modlitby?

Určitě. Vždyť Pán Ježíš u Mt. 7,7-8; zcela jasně říká: „Proste, a bude vám dáno; hledejte a naleznete; tlučte a bude vám otevřeno. Neboť každý, kdo prosí, dostává, a kdo hledá, nalézá, a kdo tluče, tomu bude otevřeno.“, ale také ve starozákonní knize Přisl. 15,29;se píše: „Hospodin je daleko od svévolníků, kdežto modlitbu spravedlivých vyslýchá.

Patří modlitba jen do kostela a kde všude se můžeme s modlitbou setkat?

Modlitba tedy nepatří jen do kostelů a modliteben. To by bylo asi málo. Patří do našeho každodenního svátečního a všedního života.

S modlitbou se můžeme setkat všude tam, kde jsme a kde se začínáme modlit. A vůbec nevadí, že nemáme sepnuté ruce a nebo že nesedíme (neklečíme) a že je kolem nás hluk. S modlitbou se setkáváme všude tam, kde chceme být se svým Bohem a chceme-li, aby tam byl Bůh s námi. Třeba i když si hrajeme, cvičíme, učíme se, jsme v lese na procházce, …